ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

ΘΕΜΑ

ΔΙΔΑΣΚΩΝ

Τίτλος: Ανάπτυξη σε Python ενός κώδικα ελαχιστοποίησης παραμέτρων για μοντέλο I-V ανεπαφικών τρανζίστορ finFETs.
Περιγραφή: Ο φοιτητής θα εργαστεί πάνω σε υπάρχον μοντέλο που περιγράφει το ρεύμα απαγωγού σε ανεπαφικό τρανζίστορ finFET. O κώδικας θα πρέπει να προσφέρει τη δυνατότητα προσθήκης ορίων στην αναζήτηση των τιμών των παραμέτρων, βάρους σε διαφορετικές περιοχές της χαρακτηριστικής, εναλλαγής από γραμμική σε λογαριθμική κλίμακα και αλλαγής της ζητούμενης ακρίβειας ώστε να επιτυγχάνεται η ταύτιση των πειραματικών σημείων με αυτά του μοντέλου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ
Τίτλος: Ανάλυση με τη χρήση του προγράμματος matlab μετρήσεων ρεύματος απαγωγού τρανζίστορ γραφενίου.
Περιγραφή: Ο φοιτητής θα εργαστεί σε πρωτότυπες μετρήσεις του ρεύματος απαγωγού τρανζίστορ γραφενίου και θα κληθεί να εξάγει τις βασικές παραμέτρους τους, όπως την κλίση της χαρακτηριστικής κάτω από την τάση κατωφλίου, την τάση κατωφλίου, την ευκινησία των φορέων και τον λόγο ρεύματος ανοικτού και κλειστού τρανζίστορ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ
Τίτλος: Ανάπτυξη σε Python ενός κώδικα εξαγωγής παραμέτρων μοντέλου για μLEDs με πολλαπλά κβαντικά πηγάδια δυναμικού.
Περιγραφή: Ο φοιτητής θα εργαστεί πάνω σε υπάρχον μοντέλο που περιγράφει το ρεύμα ορθής πόλωσης μLEDs με πολλαπλά κβαντικά πηγάδια δυναμικού, θα γράψει σε Python τον αναλυτικό κώδικα εξαγωγής των βασικών παραμέτρων του μοντέλου και θα κατασκευάσει τα αντίστοιχα σχήματα που θα πιστοποιούν την επιτυχία της εξαγωγής. Ο κώδικας που θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα θα αξιολογηθεί ως προς την ταχύτητά του και θα συγκριθεί με αντίστοιχο που έχει πραγματοποιηθεί στο πρόγραμμα MATHCAD.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΟΡΜΠΑΤΖΟΓΛΟΥ
Τίτλος: Μελέτη, ανάλυση και υλοποίηση συναρτήσεων κατακερματισμού Chameleon- hashing functions για την πιστοποίηση χαρακτηριστικών με βάση την blockchain τεχνολογία.
Περιγραφή: Οι τεχνολογίες blockchain έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ενώ η αρχική βασική εφαρμογή τους αφορούσε κυρίως στη χρήση blockchains στο πλαίσιο κρυπτονομισμάτων όπως το Bitcoin, σήμερα υπάρχουν πολυάριθμες εφαρμογές με βάση την τεχνολογία blockchain. Μια βασική ιδιότητα των blocks είναι να μην μπορούν να τροποποιηθούν από το ένα στο άλλο στάδιο, αυτή η λειτουργία στηρίζεται στις συναρτήσεις καταρκεματισμού εδώ θα δούμε την εφαρμογή chameleon hash functions που παρουσιάστηκε στο [1]
[1] David Derler, Kai Samelin, Daniel Slamanig, Christoph Striecks, Fine-Grained and Controlled Rewriting in Blockchains: Chameleon-Hashing Gone Attribute-Based,Cryptology ePrint Archive, Paper 2019/406,2019,10.14722/ndss.2019.23066,https://eprint.iacr.org/2019/406
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΙΑΓΚΟΥ
Τίτλος: Μελέτη και υλοποίηση κρυπτογραφικών σχημάτων και τεχνικών που βασίζονται στην θεωρία πλεγμάτων.
Περιγραφή: Η κρυπτογραφία πλεγμάτων προσφέρει κρυπτογραφικά εργαλεία που είναι ανθεκτικά στις κβαντικές επιθέσεις . Στην μεταπτυχιακή εργασία θα μελετηθούν, θα αναλυθούν και θα υλοποιηθούν κρυπτογραφικά εργαλεία που βασίζονται στην κρυπτογραφία πλεγμάτων [1-3]
[1] Nicholas Genise, Daniele Micciancio, Yuriy Polyakov: Building an Efficient Lattice Gadget Toolkit: Subgaussian Sampling and More. EUROCRYPT (2) 2019: 655-684
[2]Máire O’Neill ,Practical Implementation of Lattice-based cryptography ,Queen’s University Belfast
[3]https://github.com/topics/lattice-based-crypto
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΙΑΓΚΟΥ
Τίτλος: Μελέτη και ανάλυση των τεχνολογιών για την προστασία της ιδιωτικότητας του χρήστη με την χρήση ανώνυμων πιστοποιητικών και της τεχνολογίας block-chain.
Περιγραφή: Οι τεχνολογίες για την διασφάλιση και την προστασία της ιδιώτικότητας των χρηστών αποτελούν μια τεχνολογία αιχμής της σύγχρονης κρυπτογραφίας και ασφάλειας υπολογιστικών συστημάτων. Η μεταπτυχιακή εργασία θα μελετηθεί και θα υλοποιηθεί η χρήση ανώνυμων πιστοποιητικών με χρήση των attribute–based credentials με βάση την blockchain [1] τεχνολογία για την διαχείριση της ταυτότητας και τον ελεγχο πρόσβασης σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες. [1] R. T. Moreno, J. García-Rodríguez, J. B. Bernabé and A. Skarmeta, “A Trusted Approach for Decentralised and Privacy-Preserving Identity Management,” in IEEE Access, vol. 9, pp. 105788-105804, 2021, doi: 10.1109/ACCESS.2021.3099837.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΙΑΓΚΟΥ
Τίτλος: Μελέτη και προσομοίωση σχεδίασης για έλεγχο ορθής λειτουργίας ολοκληρωμένων συστημάτων CMOS VLSI.
Περιγραφή: Οι σύγχρονες νανομετρικές τεχνολογίες κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων επιτρέπουν την υλοποίηση ιδιαίτερα αποδοτικών ψηφιακών συστημάτων, τα οποία είναι ικανά να ανταπεξέλθουν με επιτυχία στις αυξημένες ανάγκες της εποχής μας. Ωστόσο, κάθε κατασκευαστική μέθοδος παρουσιάζει ατέλειες, οι οποίες οδηγούν στην εμφάνιση ενός μικρού (συνήθως) αριθμού ελαττωματικών προϊόντων στο σύνολο της παραγωγής. Στόχος του ελέγχου ορθής λειτουργίας ολοκληρωμένων κυκλωμάτων σε επίπεδο κατασκευής είναι να αναγνωρίσει τα ελαττωματικά προϊόντα και να εμποδίσει την προώθησή τους στην αγορά, ώστε να αποφευχθούν οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες που προκαλεί η αποζημίωση των πελάτων. Η σχεδίαση για έλεγχο (Design for Testing – DfT) επιτρέπει την εύκολη, αποτελεσματική και οικονομική διεκπεραίωση του ελέγχου ορθής λειτουργίας. Ο φοιτητής στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας θα έχει την ευκαιρία να μελετήσει τις βασικές αρχές και μεθοδολογίες της σχεδίασης για έλεγχο και να εφαρμόσει μια από αυτές σε ένα πειραματικό ολοκληρωμένο σύστημα.
ΦΩΤΙΟΣ ΒΑΡΤΖΙΩΤΗΣ
Τίτλος: Μελέτη και προσομοίωση σχεδίασης για ασφάλεια ολοκληρωμένων συστημάτων CMOS VLSI.
Περιγραφή: Η διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής των ολοκληρωμένων συστημάτων γίνεται όλο και περισσότερο ευάλωτη σε κακόβουλες δραστηριότητες λόγω της παγκοσμιοποίησης. Οι εταιρείες που λαμβάνουν μέρος στη σχεδιαστική αλυσίδα βρίσκονται σε πολλά και διαφορετικά μέρη της γης και σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν με ασφάλεια. Η κακόβουλη προσθήκη ή τροποποίηση (hardware trojan) στα υπάρχοντα στοιχεία ενός κυκλώματος είναι πιθανή. Συνήθως, στοχοποιούνται συστήματα που συμμετέχουν σε στρατιωτικές εφαρμογές, εφαρμογές ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των πολιτών, εφαρμογές οικονομικού περιεχομένου, συσκευές IoT και εμπορικές συσκευές. Οι προσθήκες ή τροποποιήσεις των κυκλωματικών στοιχείων αποσκοπούν στην αλλαγή της λειτουργικότητας ενός κυκλώματος ή/και στη μείωση της αξιοπιστίας του ή/και στη διαρροή πολύτιμων πληροφοριών. Η σχεδίαση για ασφάλεια αφορά στις στρατηγικές άμυνες που μπορούν να εφαρμοστούν στα ολοκληρωμένα συστήματα έναντι των προαναφερθέντων επιθέσεων. Ο φοιτητής στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας θα έχει την ευκαιρία να μελετήσει τις βασικά μοντέλα άμυνας \ επίθεσης σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, τις αρχές και μεθοδολογίες της σχεδίασης για ασφάλεια και να εφαρμόσει ένα μοντέλο άμυνας ή / και επίθεσης σε ένα πειραματικό ολοκληρωμένο σύστημα. Προαπαιτούμενες γνώσεις: Ψηφιακή σχεδίαση, HDL, VS .net C# (επιθυμητό)
ΦΩΤΙΟΣ ΒΑΡΤΖΙΩΤΗΣ
Τίτλος: Σχεδίαση κεραιών MIMO για Ασύρματα Δίκτυα 5G .
Περιγραφή:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
Τίτλος: Τεχνικές μορφοποίησης δέσμης (Beamforming) για συστήματα MIMO-OFDM
Περιγραφή:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ
Τίτλος: Συγκριτική μελέτη τεχνικών εξισορρόπησης φορτίου δεδομένων (εφαρμογή σε εξοπλισμό Mikrotik).
Περιγραφή:
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
Τίτλος: Συστηματική σύγκριση των εργαλείων προσομοίωσης για Fog Computing.
Περιγραφή:
ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
Τίτλος: Το πρόβλημα χρονοπρογραμματισμού πτυχιακών εργασιών – μελέτη και υπολογιστική επίλυση.
Περιγραφή:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΓΚΟΣ
Τίτλος: Η ενισχυτική μάθηση στην επίλυση προβλημάτων βελτιστοποίησης.
Περιγραφή:
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΓΚΟΣ
Τίτλος: Πλατφόρμα νέφους για την αποθήκευση, οπτικοποίηση και επεξεργασία σημάτων από Διεπαφές Εγκεφάλου Υπολογιστή.
Περιγραφή:
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΕΑΣ
Τίτλος: Εντοπισμός αντικειμένων με χρήση Δορυφορικών Εικόνων.
Περιγραφή:
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ
Τίτλος: Ανίχνευση ευπαθειών λογισμικού με χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης.
Περιγραφή:
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ
Τίτλος: Τεχνικές επαύξησης κειμένου με χρήση τεχνικών μηχανικής μάθησης.
Περιγραφή:
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ
Τίτλος: Υλοποίηση γλώσσας προγραμματισμού για βελτιστοποίηση συναρτήσεων με το λογισμικό OPTIMUS.
Περιγραφή: Το λογισμικό OPTIMUS είναι ένα λογισμικό γραμμένο πλήρως σε ANSI C++ και με την χρήση της βιβλιοθήκης ανοικτού λογισμικού QT και χρησιμοποιείται για την ελαχιστοποίηση πολυδιάστατων συναρτήσεων. Έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές επιστημονικές εργασίες τα τελευταία χρόνια και ένα χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ευρύτερη χρήση του είναι η υλοποίηση μιας γλώσσας προγραμματισμού που θα κατευθύνει την βελτιστοποίηση μέσω σύγχρονων δομών ελέγχου.
Βιβλιογραφία:
[1]V. Charilogis, I.G. Tsoulos, MinCentre: using clustering in global optimisation, International Journal of Computational Intelligence Studies 11, pp. 24-35, 2022.
[2]V. Charilogis, I.G Tsoulos, A. Tzallas, E. Karvounis. Modifications for the Differential Evolution Algorithm, Symmetry 14, 447, 2022.
[3]V. Charilogis, I.G. Tsoulos, Toward an Ideal Particle Swarm Optimizer for Multidimensional Functions, Information 13, 217, 2022.
[4]I.G Tsoulos, A. Tzallas, D. Tsalikakis, Use RBF as a Sampling Method in Multistart Global Optimization Method, Signals 3, pp. 857-874, 2022.
[5]V. Charilogis, I.G. Tsoulos, A Parallel Implementation of the Differential Evolution Method, Analytics 2, pp. 17-30, 2023.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΛΟΣ
Τίτλος: Υλοποίηση γλώσσας Κατασκευή νευρωνικών δικτύων RBF με την χρήση Γραμματικής Εξέλιξης και εφαρμογή σε προβλήματα μάθησης συναρτήσεων και κατηγοριοποίησης δεδομένων.
Περιγραφή: Τα νευρωνικά δίκτυα RBF είναι μαθηματικά μοντέλα που βρίσκουν πολλές εφαρμογές σε θέματα φυσικής, χημείας, ιατρικής κτλ σε προβλήματα κατηγοριοποίησης και μάθησης συναρτήσεων. Επιπλέον για την εκπαίδευση των παραμέτρων αυτών των μοντέλων έχουν προταθεί διάφορες τεχνικές όπως για παράδειγμα οι Γενετικοί Αλγόριθμοι. Στην παρούσα εργασία προτείνεται να γίνει κατασκευή της αρχιτεκτονικής των δικτύων με την χρήση Γραμματικής Εξέλιξης και στην συνέχεια εκπαίδευση του τελικού μοντέλου με την χρήση τεχνικών καθολικής βελτιστοποίησης όπως Γενετικοί αλγόριθμοι, Βελτιστοποίηση σμήνους σωματιδίων, Διαφορο – εξελικτικές τεχνικές κτλ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΟΥΛΟΣ
Τίτλος: Νευρωνικά δίκτυα ενημερωμένα από τη φυσική για την επίλυση διαφορικών εξισώσεων- Εφαρμογή και ανάπτυξη αλγορίθμου σε Python (ή Matlab).
Περιγραφή: Η μέθοδος των νευρωνικών δίκτυων ενημερωμένων από τη φυσική (Physics Informed Neural Networks (PINNs)) είναι μια σχετικά πρόσφατα αναπτυγμένη μέθοδος επίλυσης διαφορικών εξισώσεων με συνήθεις ή με μερικές παραγώγους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αριθμητική μέθοδος επίλυσης γραμμικών και μη γραμμικών προβλημάτων που συναντώνται στην φύση όπως στη διάδοση σημάτων, στη μετάδοση θερμότητας, στην ρευστομηχανική, στην δυναμική ή στην στατική μηχανική κλπ. Ο στόχος αυτής της εργασίας είναι να παρουσιάσει αναλυτικά αυτή την καινοτόμο μέθοδο και να την εφαρμόσει στην επίλυση προβλήματος (που περιγράφεται από σύστημα διαφορικών εξισώσεων ή από διαφορικές εξισώσεις με μερικές παραγώγους). Για το σκοπό θα αναπτυχθεί κώδικας σε γλώσσα προγραμματισμού Matlab ή Python. Ο φοιτητής θα εργαστεί πάνω σε υπάρχον κώδικα που επιλύει την εξίσωση Burger’s και θα τον τροποποιήσει κατάλληλα για να επιλύσει το αντίστοιχο πρόβλημα.
Βιβλιογραφία
[1]Muradova, A and Stavroulakis, G.E. “PHYSICS-INFORMED NEURAL NETWORKS FOR ELASTIC PLATE PROBLEMS WITH BENDING AND WINKLER-TYPE CONTACT EFFECTS” Journal of the Serbian Society for Computational Mechanics / Vol. 15 / No. 2, 2021 / pp 46-55
[2]Katsikis, D., Muradova, A and Stavroulakis, G.E. “A Gentle Introduction to Physics-Informed Neural Networks, with Applications in Static Rod and Beam Problems”J. Adv Appl Comp Maths, 2022, 103-128 https://doi.org/10.15377/2409-5761.2022.09.8
ΓΕΩΡΓΙΑ ΦΟΥΤΣΙΤΖΗ